- Het jaarlijkse ‘State of Tech’-rapport van branche-organisatie Techleap stelt dat er flink wat fundamentele problemen in de Nederlandse techstartupsector zitten.
- Een van die problemen is dat Nederland eigenlijk nauwelijks iets doet met deeptech startups.
- Deze bedrijven hebben vaak een lange aanlooptijd nodig en kunnen ook veel kapitaal vereisen. De potentie is er, maar er zou meer steun voor moeten komen, aldus Techleap.
Het jaarlijkse ‘State of Tech’-rapport van branche-organisatie Techleap stelt dat er flink wat fundamentele problemen in de Nederlandse techstartupsector zitten. Hierdoor zou Nederland op dit gebied achterblijven op de rest van de wereld.
En dat zouden we als land niet moeten willen, want juist uit deze sector komen de ontwikkelingen die in deze tijd zo hard nodig zijn, aldus het rapport.
Een van de problemen is dat Nederland te weinig doet met zogenaamde ‘deeptech startups’. Dat zijn startende bedrijven die met diepgaande kennis en/of ingewikkelde technologie, oplossingen proberen te bieden aan substantiële problemen. Dit zijn vaak bedrijven die als een spin-off van een universiteit of ander kennisinstituut gestart worden.
Veel van deze Nederlandse deeptech-bedrijven bestaan na tien jaar nog wel, maar zijn dan nauwelijks verder gegroeid dan tien werknemers. Ze hebben vaak een lange aanlooptijd nodig en kunnen ook veel kapitaal vereisen. De potentie is er volgens Techleap, maar er zou meer steun voor moeten komen.
Het rapport bevat nog meer conclusies over waarom de Nederlandse tech startups achterblijven bij de rest van hun wereldwijde concurrentie. Techplatform AG Connect vat deze mooi samen.